Głównym składnikiem Bofonginnu jest czarna huba (Błyskoporek podkorowy), która w lecznictwie ludowym Europy Wschodniej i Azji zalecana była do spożywania osobom wykazującym objawy, jakie obecnie wiązane są m.in. z chorobami nowotworowymi.
Do tej pory w Japonii, Chinach i Rosji produkty zawierające czarną hubę są polecane w postępowaniu dietetycznym obok standardowego leczenia. Ekstrakty z owoców aronii, skórek winogron i liści zielonej herbaty zawarte w preparcie Bofonginn kompleks wspomagają organizm w obronie przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki uważane są za cząsteczki przyczyniające się do powstawania różnych chorób m.in. nowotworowych. Ekstrakt ze skórek winogron przyczynia się do utrzymania dobrego stanu naczyń krwionośnych. Ekstrakt z liści zielonej herbaty wspomaga odporność organizmu. Zawartość odwaru z ziela skrzypu wspomaga wydalanie wody przez nerki i ich odtruwającą funkcję oraz chroni wątrobę przed związkami toksycznymi.
Składnikiem Bofonginnu jest również ekstrakt z borowików zawierający selen, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, tarczycy oraz w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami. Ponadto miód, jako jeden z nielicznych produktów spożywczych wspomaga naturalną odporność i jest w stanie eliminować metale ciężkie z naszego organizmu dostarczane z pokarmem. Wskazują na to badania na przykładzie ołowiu.