Nasiona lnu wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie.
Nasiona lnu wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie.
Ponadto nasiona lnu nie zawierają glutenu.
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Sposób przygotowania:
1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody.
Odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania kleiku.
Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów lub miodu.
Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów oraz płatków śniadaniowych.
Składniki:
mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.) uzyskane w procesie odtłuszczania (100%).
Przechowywanie:
Przechowywać w temp. pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.